Hej på er.
Jag har träffat en del av er och ser fram emot att träffa alla er andra under året som kommer. Jag är ny jaktvårdskonsulent i Jönköpings län sen 1:a juni men tar ingen presentation här utan det tar vi löpande.
Nu står vi inför stundande älgjakt och det är på allas läppar att vi har en dålig älgstam. Både numerärt tycker många men framför allt kvalitén på dom älgar vi har i stammen. Många orsaker lyfts fram som grund för den dåliga kvalitén.. klimat, hjortlusflugan, skogsbruket, att vi skjutit rakt över, hundandvändningen och sjukdomar är synpunkter som hörs. Tror att det är flera faktorer som påverkar och att det inte bara går att peka på en, men någonstans måste vi börja.
En sak som det pratas om och är direkt avgörande är vilka älgar vi har kvar efter jakten. Många ÄSO och licensområde tar sitt ansvar där och fokuserar på att skjuta kalv och kroppsmå vuxna älgar, helt rätt inställning och agerande.
Att parasiter i älgkalvar kunde vara en anledning till många dåliga och kroppsmå kalvar har också lyfts fram. Både vad det gäller dålig tillväxt och en högre dödlighet innan jakt, vilket påverkar reproduktionstalet som vi använder oss av. Kalmar och Kronoberg gjorde ett försök att kolla det under förra årets jakt, med ett lite klent engagemang. Ett sånt här jaktår med hög kalvavskjutning är ett ypperligt tillfälle att kolla detta i länet. Tar 15 min i samband med att man passar kalven så ingen stor uppoffring.
Jag bifogar instruktion om hur ni går tillväga och hoppas på bra respons från er. Hjälps åt att sprida detta inom jaktlagen så att vi får ett brett och bra underlag. Skulle det vara parasiter så kanske vi kan få SVA att kolla på det…finns inga så kan vi i alla fall avskriva den anledningen.
Tack på förhand och slå mig en signal om ni har funderingar.
Med Vänlig Hälsning
Hans Andersson
Jaktvårdskonsulent
Svenska Jägareförbundet
Telnr. 010-5847185